155741
Book
In basket
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : RM, 2016. - 182 strony : ilustracje ; 24 cm.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i wielosmakowa. Łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Przechodziła przeobrażenia wymuszone warunkami ekonomicznymi. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tutaj gotowano - tłusto, ciężko i pracochłonnie - choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Oprócz interesujacej części historycznej, w książce czytelnicy znajdą 100 przepisów na rózne potrawy na co dzień i od święta. Wszystkie można z łatwością wykonać.
Availability:
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently on loan: sygn. W 64 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again