155741
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : RM, 2016. - 182 strony : ilustracje ; 24 cm.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i wielosmakowa. Łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Przechodziła przeobrażenia wymuszone warunkami ekonomicznymi. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tutaj gotowano - tłusto, ciężko i pracochłonnie - choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Oprócz interesujacej części historycznej, w książce czytelnicy znajdą 100 przepisów na rózne potrawy na co dzień i od święta. Wszystkie można z łatwością wykonać.
Status dostępności:
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej