155742
Książka
W koszyku
Dania bez glutenu : kuchenne inspiracje / siostra Maria. - Kalisz : Wydawnictwo Martel, [2018]. - 110, [4] strony : fotografie ; 21 cm.
Poradnik zawiera przepisy na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy – od pieczywa poprzez rozmaite placki, naleśniki, kluski, pizze, makarony po ciasta i ciasteczka. Gluten jest mieszaniną białek występującą w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia oraz w produktach z nich wykonanych, i sprawia, że surowe wyroby mączne są ciągliwe, elastyczne i łatwo dają się formować; jest więc swego rodzaju spoiwem wiążącym składniki ciasta. Niestety osoby chorujące na celiakię lub z innych przyczyn uczulone na to białko muszą je wykluczyć ze swojego jadłospisu. To głównie do nich skierowana jest ta książka – zawarte w niej przepisy są alternatywą dla tych z zastosowaniem mąk z glutenem. Jednocześnie pieczywa, placki, makarony, naleśniki czy kluski wykonane wg naszych receptur niewiele różnią się od tych tradycyjnych. Czasami okazują się smaczniejsze! Książkę polecamy również osobom, które nie mają zdrowotnych wskazań do diety bezglutenowej: kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej, naleśnikowe tortille z sałatką krabową czy krem z cukinii mogą być ciekawą odmianą i urozmaiceniem codziennej diety!.
Status dostępności:
Wypożyczalnia dla Dzieci
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Strefa uwag:
Kuchenne inspiracje
Uwaga ogólna
Pełna nazwa autorki: Maria Goretti Guziak na stronie 3.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej