Sortowanie
Źródło opisu
KATALOG GŁÓWNY
(141)
Forma i typ
Książki
(141)
Poradniki i przewodniki
(109)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Proza
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Dostępność
dostępne
(107)
wypożyczone
(36)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dzieci
(55)
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(90)
Dział wewnętrzny
(1)
Autor
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(4)
Bareła Malwina
(3)
Malina Dorota
(3)
Mrowiec Justyna
(3)
Anger Joanna
(2)
Aszkiewicz Ewa
(2)
Baryga Mirosław
(2)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Dymek Marta
(2)
Gessler Mateusz
(2)
Jędrzejec Anna
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Kozioł Andrzej
(2)
Lawson Nigella (1960- )
(2)
Majcher Sylwia
(2)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(2)
Naklicka-Kleser Jolanta
(2)
Pająk Zofia
(2)
Pałasz Marzena
(2)
Pieńkos Magdalena
(2)
Piszczek Anna
(2)
Polkowska Hanna
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Skarżyńska Katarzyna
(2)
Starmach Anna
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Szydłowska Marta
(2)
Urban Viola
(2)
Wera Zbigniew
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Adamson Eve
(1)
Al-Jawahiri Agnieszka
(1)
Androsiuk Ewa
(1)
Antonsson Sofia
(1)
Anuszkiewicz Maja
(1)
Art Piotr
(1)
Bator Julita
(1)
Bernat Agata
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Boutenko Victoria (1955- )
(1)
Broekere Hanna de
(1)
Bronikowska Paulina
(1)
Bronowski Jacek
(1)
Bryjka Małgorzata
(1)
Brzazgoń-Dzięcioł Katarzyna
(1)
Bucholz Dinah
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Cegielska Agnieszka
(1)
Chojnicki Przemysław
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Cino Emanuela
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Croker Issy
(1)
Czarnowski Ryszard Jan
(1)
Czuchra Agnieszka
(1)
Dawidiuk Irena
(1)
Depraz Camille
(1)
Derkacz-Gajewska Katarzyna
(1)
Dobrowolska Marzka
(1)
Dragan Justyna
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drozd Dorota
(1)
Ducasse Alain (1956- )
(1)
Duława Michał
(1)
Dąbrowska Marlena
(1)
Englisz Anna
(1)
Evans Pete (1973- )
(1)
Fife Bruce (1952- )
(1)
Flood Don
(1)
Frazier Karen
(1)
Gaca Konrad
(1)
Gacka-Dressler Natalia
(1)
Gajewski Mariusz
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gauditz Peter
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Goscinny René (1926-1977)
(1)
Grajczak Hubert
(1)
Green Fern
(1)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Górecka Dominika
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Gładysz Maria
(1)
Henschke Piotr
(1)
Hodzyńska Joanna
(1)
Holmstrom Francesca Maugeri
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Hyży Karolina
(1)
Jagodziński Andrzej Sławomir (1954- )
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jankowska Anna (kulinaria)
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jas-Baran Marta
(1)
Jeż Agnieszka
(1)
Jeżewska Elżbieta
(1)
John Kirsten
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(50)
2010 - 2019
(82)
2000 - 2009
(8)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(126)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001
(1)
Kraj wydania
Polska
(141)
Język
polski
(137)
Odbiorca
Dorośli
(2)
Dzieci
(2)
Młodzież
(2)
14-17 lat
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(44)
Literatura angielska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura szwedzka
(2)
Literatura czeska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Desery
(20)
Kulinaria
(19)
Zupy
(18)
Ciasta
(17)
Odżywianie
(16)
Zdrowe odżywianie
(14)
Warzywa
(12)
Kucharstwo
(11)
Kuchnia wegańska
(10)
Przepisy kulinarne
(10)
Surówki i sałatki
(10)
Potrawy dietetyczne
(8)
Gotowanie
(7)
Owoce
(7)
Potrawy dla dzieci
(7)
Słodycze
(7)
Zdrowe żywienie
(7)
Śniadanie
(7)
Dieta bezglutenowa
(6)
Kanapki i przekąski
(6)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Przetwory owocowo-warzywne
(6)
Dietetyka
(5)
Kuchnia polska
(5)
Mięso
(5)
Rośliny jadalne dzikie
(5)
Sosy
(5)
Dieta paleo
(4)
Dzieci
(4)
Koktajle
(4)
Konfitury i dżemy
(4)
Napoje
(4)
Posiłki na wynos
(4)
Potrawy
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Przyprawy
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Weganizm
(4)
Wegetarianizm
(4)
Cukrzyca
(3)
Dieta bezmleczna
(3)
Insulinooporność
(3)
Kucharze
(3)
Obiad
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Pieczywo
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Produkty mleczne
(3)
Żywność
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Babeczki i muffiny
(2)
Batony (żywność)
(2)
Choroba Hashimoto
(2)
Choroby serca
(2)
Ciąża
(2)
Czekolada
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Dziecko zdolne
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gluten
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Kasza
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Konserwacja żywności
(2)
Książka kucharska
(2)
Książki kucharskie
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Macierzyństwo
(2)
Makaron
(2)
Mąka
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Naleśniki
(2)
Nasiona
(2)
Pasteryzacja
(2)
Pasztety i paszteciki
(2)
Podróże
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Rośliny ozdobne
(2)
Ryby
(2)
Ryż
(2)
Serce
(2)
Serniki
(2)
Szybkie dania
(2)
Tarta
(2)
Torty
(2)
Wołowina
(2)
Wędliny
(2)
Zakupy
(2)
Zapiekanki
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Zero Waste
(2)
Ziemniaki
(2)
Ajurweda
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Anemia
(1)
Atrakcje turystyczne
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(2)
Harry Potter
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Ateny (Grecja)
(1)
Gmina Sieradz (woj. łódzkie, pow. sieradzki)
(1)
Grecja
(1)
Japonia
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Nowa Anglia (Stany Zjednoczone ; region)
(1)
Powiat sieradzki (woj. łódzkie)
(1)
Sieradz (woj. łódzkie ; okolice)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(129)
Publikacja bogato ilustrowana
(65)
Poradnik
(30)
Przepisy kulinarne
(18)
Książki kucharskie
(8)
Opracowanie
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Gry
(1)
Kulinaria
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(109)
Medycyna i zdrowie
(25)
Styl życia, moda i uroda
(11)
Historia
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rozwój osobisty
(1)
141 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Data zmiany: 15.12.2021
Wege dzieci : 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza / Katarzyna Gubała. - Gliwice : Septem, copyright 2021. - 267, [5] stron : ilustracje ; 24 cm.
Alergik, niejadek, a może młody amator dań wege? Jeśli masz taki egzemplarz w domu, ta książka jest dla Ciebie. Dzięki niej przestaniesz się zastanawiać, co przygotować na obiad zamiast mięsa, czym zastąpić jajko w cieście i czy szklanka mleka każdego dnia ma jeszcze sens. Pozbędziesz się obaw dotyczących niedoborów składników odżywczych, słodyczy i fast foodów. Znajdziesz tu również przepisy na posiłki bez mięsa, jajek i nabiału, za to z pełnym bukietem witamin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 15.12.2021
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2017. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64, 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 15.12.2021
MasterChef Junior : trzecia polska edycja programu / Bartek Kwiecień. - Warszawa : Burda Publishing Polska, 2018. - 190, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Uczestnicy MasterChef Junior znowu zaskakują - pasją, energią, dojrzałością i smacznymi przepisami. Czasami trudno uwierzyć, że mają tak niewiele lat. Kuchennymi sprzętami posługują się równie sprawnie jak konsolą do gier lub piłką. Pod czujnym okiem fachowców, przygotowują w programie potrawy, których nie powstydziliby się profesjonalni kucharze. Poznaj uczestników MasterChef Junior i spróbuj ich ulubionych potraw. Możesz być pewien, że mali kucharze zaskoczą Cię niebanalnymi pomysłami na śniadania i desery. Zachwycisz się proponowanymi przez nich obiadami i kolacjami. Co powiesz na różowego burgera lub własnoręcznie przygotowane praliny? Czy Twojej rodzinie przypadnie do gustu kaczka z puree z baratów i sosem żurawinowym? A może przygotujesz szarlotkę pychotkę na niedzielny deser? Koniecznie wypróbuj przepisy bohaterów 3. polskiej edycji programu MasterChef Junior. I zostań bohaterem swojej kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 15.12.2021
Smak dzikich roślin / Patrycja Machałek. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 271, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury. Dzięki tej książce przygotujesz: drożdżowy chleb orkiszowy na liściach łopianu marmoladę z dzikiej forsycji surówkę z liśćmi lipy leśny dżin z jałowca pokrzywowe kluseczki I ponad 100 innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin rosnących blisko ciebie. Książka Patrycji Machałek pozwoli ci odkryć właściwości nietypowych ziół, dowiesz się z niej liście jakich drzew idealnie urozmaicą domowe menu, znajdziesz inspiracje do kulinarnych eksperymentów i zaskoczysz znajomych o każdej porze roku. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz! [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 15.12.2021
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 268, [4] strony : fotografie ; 24 cm.
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni! Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej? /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 15.12.2021
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w niestandardowym łączeniu składników kulinarnych, opanowaniu sztuki prażenia i mieszania ziaren, a także miksowania warzyw oraz owoców, Chloé Sucrée, założycielka Being Biotiful, jednego z najpopularniejszych wegetariańskich blogów, udziela inspirujących porad, jak za pomocą tzw. metody batch cooking przygotować zdrowe, proste i bezmięsne posiłki na cały tydzień - i to zaledwie w jedno popołudnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 13.12.2021
Na okładce: "Nieoficjalna książka inspirowana serią o Harrym Potterze"
Nawet najlepsza książka ani film nie oddadzą smaku i aromatu kremowego piwa serwowanego Pod Trzema Miotłami. Chciałbyś spróbować wybornych potraw z serii o Harrym Potterze? Dziś możesz wykonać je w swoim domu. Nie potrzebujesz kuchni pod Wielką Salą i skrzatów domowych do pomocy. Wystarczą dobre i sprawdzone receptury!
W tej księdze kucharskiej znajdziesz przepisy na między innymi: dyniowe paszteciki, czekoladowe żaby, lukrecjowe różdżki, kociołkowe pieguski, a nawet kanapki z peklowaną wołowiną od pani Weasley.
Przeżyj niezwykłe święta Bożego Narodzenia oraz romantyczne walentynki, zorganizuj ucztę na rozpoczęcie semestru i zaproś przyjaciół na herbatę na skraju lasu.
By wreszcie poczuć się jak w Hogwarcie, stwórz potrawy, których smak przeniesie cię do świata Harry’ego Pottera i jego przyjaciół.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 13.12.2021
To łatwy i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania...[Powyższy opis pochodzi od wydawcy.] .
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 09.12.2021
Wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków. Chcesz odciążyć naszą planetę? W ponad 200 pomysłach na szybkie, zdrowe wegetariańskie posiłki, autorka Anna Jones zużywa minimum składników i naczyń. Podpowiada, jak małymi krokami zmienić nasze nawyki i wykorzystać to, co zbyt często trafia do kosza. Anna uważa, że warzywa powinny zajmować naczelne miejsce na każdy stole. Wierzy, że jedzenie potrafi budzić radość i zmieniać codzienne życie. Ta książka przysłuży się naszemu zdrowiu, kieszeni i Ziemi. [powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 01.12.2021
Konopne gotowanie / stonerchef Anita Kilian-Kuźniewicz, Piotr Kuźniewicz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 255,[1] strona : ilustracje ; 24cm.
Marihuanę wykorzystywano w kuchni od zarania dziejów. Jednak dopiero teraz podbija ona kulinarny świat. Jedzenie terapeutyczne działa dwustopniowo: po pierwsze wspomaga walkę z chorobami dzięki substancjom leczniczym, a po drugie poprawia humor i łagodzi stres. Korzyści zdrowotne spożywania marihuany w posiłkach zostały naukowo udowodnione. Konopne gotowanie to jedyne takie kompendium. Znajdziesz w nim pełną, usystematyzowaną i podaną w bardzo przystępny sposób wiedzę na temat marihuany. Dzięki tej książce: dowiesz się, jak uzyskać receptę na medyczną marihuanę i jak to lekarstwo przyjmować, poznasz przepisy na potrawy, które kuszą oczy, cieszą brzuchy i śnią się po nocach – a są to sny piękne ????, odkryjesz bazowe ekstrakcje z użyciem suszu konopnego – stąd już tylko krok od tworzenia własnych kompozycji, przeniesiesz się do świata weed pairingu – nauczysz się łączyć składniki swoich ulubionych dań z terapeutyczną rośliną, która zaskakuje różnorodnością aromatów, wyniesiesz swoje kulinarne umiejętności na wyżyny. Stonerchefowie to prawdziwi eksperci w dziedzinie konopnego gotowania. Dzielą się swoimi sekretami i recepturami na: kofty wołowe z miętową rajitą, płonący makaron z sosem serowym, ptysie ze śmietaną mango pod truskawkową kruszonką, chałwę z miodem, pistacjami i truskawkami. Poznaj fantastyczne smaki, jakich nie spotkasz nawet w najlepszych restauracjach, i wyrusz w podróż do kulinarnego Disneylandu! https://www.znak.com.pl/ksiazka/stonerchef-konopne-gotowanie-kilian-kuzniewicz-anita-kuzniewicz-piotr-193059
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 01.12.2021
Lunchbox na każdy dzień : fit bento / Malwina Bareła. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2021 . - 302, [1] strona : ilustracje; 24 cm.
Na grzbiecie numer tomu: 3.
Dietetyczna odsłona bestsellerowych lunchboxów! Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii – każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze. Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 23.11.2021
Kulinarna Wiola : najlepsze przepisy / Wioleta Wójcik. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2021. - 190, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
Wioletta Wójcik, czyli Kulinarna Wiola, gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu lat dzieli się swoimi przepisami na proste i niedrogie dania tradycyjnej kuchni polskiej na profilu na Facebooku (www.facebook.com/Kulinarna-Wiola), który obserwuje już 350 tysięcy fanów. Oto 120 najlepszych i cieszących się największą popularnością przepisów Kulinarnej Wioli – na śniadania, zupy, obiady (mięsne, rybne i wegetariańskie), wypieki oraz desery. Tu każdy znajdzie coś dla siebie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 23.11.2021
Naturalnie i ziołowo : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Wydawnictwo Słowne, copyright 2021. - 168, [8] stron : fotografie kolorowe ; 23 cm.
Odkryj dobroczynną moc ziół. Co możemy zrobić, by w codziennym życiu ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest zaskakująco prosta – to powrót do natury. Jedz naturalnie, korzystaj z bogactw Matki Ziemi i dobroczynnej mocy ziół. Ta niedoceniana grupa składników ma Ci wiele do zaoferowania, a autorka będzie Twoją przewodniczką po ich świecie. Agnieszka Cegielska to znana propagatorka naturalnego stylu życia, autorka bestsellerów z cyklu „Naturalnie”. Tym razem przygotowała 60 przepisów na pyszne ziołowe potrawy, które wzmocnią Twój organizm i polepszą nastrój, a jednocześnie pomogą Ci odnowić kontakt z naturalnym rytmem ciała. Znajdziesz tu przepisy na pobudzające poranne koktajle, smakowite, krzepiące zupy i lekkie dania, które pozwolą Ci się wyciszyć przed nocnym odpoczynkiem. Dzięki sile naturalnych składników i zawartych w przepisach ziół nauczysz się, jak żyć w zgodzie z sygnałami płynącymi z Twojego wnętrza. [za: www.lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 23.11.2021
Zrób, zjedz, powtórz to wyborny zbiór przepisów poprzeplatanych opowieściami o jedzeniu, napisanych typowym dla Nigelli absorbującym i przenikliwym stylem. Autorka zastanawia się, czym jest przepis, wypowiada wojnę idei grzesznej przyjemności, dzieli się z czytelnikami wiedzą i przepisami, do których nieustannie chce się wracać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 16.11.2021
Jedzenie i inne namiętności / Maia Sobczak. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2021. - 271, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Autor
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Maia Sobczak, autorka bloga QMAM KASZE, mistrzyni kuchennych improwizacji, zaprasza w zmysłową kulinarną podróż. Dzięki jej prostym, ale zaskakującym przepisom, które łamią kulinarne konwencje, pozwolisz sobie na prawdziwą ucztę. Bez pośpiechu. Każdego dnia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 15.11.2021
Zdrowe serce / Karolina i Maciej Szaciłło. - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2019. - 255, [1] strona : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Na okładce podtytuł: dieta, ajurweda i praktyczne porady.
Serce to jeden z naszych kluczowych narządów. Dlaczego ludzie je tak bardzo zaniedbują? Czas to zmienić! Choroby układu sercowo-naczyniowego w Polsce to prawdziwa plaga. Na chorobę wieńcową choruje około 1,5 miliona osób, a nadciśnienie tętnicze dotyka około 8 milionów Polaków. I co najgorsze – choroby układu sercowo-naczyniowego są nadal główną przyczyną zgonów w Polsce. Zdrowe serce to książka, w której znajdziesz porady, jak kompleksowo zadbać o serce, ponad 80 przepisów, które ci w tym pomogą, proste techniki medytacyjne i oddechowe, ćwiczenia jogi oraz zabiegi olejowe. Karolina i Maciej Szaciłło z powodzeniem łączą w niej współczesną dietetykę z mądrością najstarszej nauki o zdrowiu – ajurwedy. Zdrowe serce to kompendium wiedzy nie tylko dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego, ale również tych, którzy pragną zapobiegać, aby później nie leczyć... [opis wydawcy książki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 12.11.2021
Na pół słodko : wypieki i desery w insolinooporności i cukrzycy / Anna Englisz. - Wydanie I. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, copyright 2021. - 270, [2] strony : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Masz insulinooporność i myślisz, że już nigdy nie będziesz jeść słodyczy? Zmagasz się z cukrzycą i nie wiesz, czy jeszcze kiedykolwiek spróbujesz swojego ulubionego deseru? A może po prostu unikasz cukru i rezygnujesz ze słodkich przyjemności? Ta książka udowadnia, że wcale nie musisz! Znajdziesz tu prawie 100 przepisów na wypieki i desery bez cukru i białej mąki: wspaniałe serniki, kruche tarty i aromatyczne ciasta z owocami, czekoladowe brownies, domowe batony, trufle i wiele innych, dzięki którym nauczysz się jeść zdrowo, lekko i pysznie. Spróbuj migdałowego ciasta ze śliwkami, wegańskiego sernika z truflami czy korzennych dyniowych babeczek. Zrób domową granolę, wegańskie jagodzianki, zawijany makowiec i przekonaj się, że życie bez cukru też może być pełne smaku! Każdy przepis ma podaną sumę wymienników, makroskładniki i kaloryczność, aby ułatwić wkomponowanie ich w codzienną dietę. [opis wydawcy książki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 25.10.2021
Coś pysznego : 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię / Robert Sowa. - Warszawa : Agnieszka Skowron, 2021 - 192, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Do twojej kuchni wkradła się nuda i masz wrażenie, że od dłuższego czasu gotujesz na zmianę te same potrawy? Do menu chcesz wprowadzić różnorodność, ale nie wiesz, od czego zacząć? Te 80 niezwykłych przepisów ułatwi Ci to zadanie. Książka mistrza kulinarnego Roberta Sowy będzie Twoim przewodnikiem po wielu rodzajach potraw. Znajdziesz tu przepisy na ryby i mięsa, ale także na sałatki i potrawy kuchni wegetariańskiej, zupy i desery – dla każdego znajdzie się COŚ PYSZNEGO! Prócz przepisów znajdziesz tu także jedne z najlepszych felietonów uznanego szefa kuchni, restauratora i kilkukrotnego laureata Oskarów Kulinarnych. Ostrzegamy, że po ich lekturze Twoje podejście do gotowania może się bezpowrotnie zmienić – na szczęście jedynie na lepsze!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 20.10.2021
Na okładce przy nazwie autora: Autorka bloga bezglutenowejadlo.pl i bestsellerowej książki "Chleb bezglutenowy i inne wypieki".
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 04.10.2021
"W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołąbków będzie z Wami!" (Kasia Bosacka)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej